Wacken sörös szemmel

Az idei Wackenre azzal a nem titkolt (sőt inkább élénken hangoztatott) céllal mentem ki, hogy az autentikus észak-német környezetben megpróbáljak minél több sört bezsákolni. Sajnos a tervezett “sporttáskányi sör haza” akció meghiúsult a szervezők retek hozzáállása miatt (megint nem lehetett üveget bevinni a kempingbe, így nem tudtam volna hol tartani őket, a hazainduláskor meg már zárva volt minden), de a reggeli szupermarketes mókák így is rendesen hozzájárultak a sikerhez. Egészen meglepő, hogy noha minden reggel fél órán át söröket hűtöttünk a mélyhűtött áruk között, öt percenként ellenőrizve a hőfokot, egyszer sem buktunk le. Na de jöjjenek a kipróbált sörök, amennyire lehet, kronologikus sorrendben.

Bernard Sváteční Ležák Cseh Köztársaság – a cseh benzinkutaknál megéri sört venni, annak ellenére is, hogy teljesen hasraütésszerűen váltják az eurót. Ezért a sörért 1,9 eurót fizettem, a következő Staropramenért egy másik kútnál – hiába került cseh koronában csak egy kicsivel kevesebbe – 0,9-et. Nem baj, nyaraló nem foglalkozik ilyenekkel. A csatos üveget kibontva kellemes aroma szállt fel, remek. A sör íze elég erősen komlós, még a pilzeni sörök közül is kiemelkedik. Mégis megőriz valami lágyságot magában, kellemes útitárs. Összességében kitűnő sör volt, de a később bemutatandó – cseh sörfesztiválon kipróbált – szűretlen Bernardot nem tudta megverni. Csak találnám már meg a jegyzeteimet…

Bernard Sváteční Ležák

Staropramen 11° Jedenáctka Cseh Köztársaság – a Staropramen tavaly dobta piacra ezt a karamellmalátával készült sört. Kóstolás után az elején még sima világos láger íz fogadja az embert, később elő-elő bújik valami pörkölt malátás jelleg, egyre intenzívebben, de végig a háttérben maradva. Kellemes élmény volt, többre nem is számítottam.

Dithmarscher Dunkel Németország – korábban már volt szerencsém ezen észak-német családi sörfőzde söreit kipróbálni, de erősen megkopott emlékeim újrázásért könyörögtek. Söreikre a komló-központúság a leginkább megfelelő jelző, valóban, a Flensburgerhez hasonló ízvilággal rukkolnak elő, csak még egy kicsit keményebben, ami nekem nagyon bejön. Mivel nem vagyok szakértő, ezért csak tippelni tudok, hogy Észak-Németországban valami egyedi komlófajtát használnak ami ilyen söröket eredményez.

Dithmarscher

Dithmarscher Urtyp Németország – az Urtyp is ugyanazokat a lehengerlő komlós jegyeket hozza, mint a barna változat, talán kicsit szénsavasabban és erősebb ízvilággal. Nem igazán értem az ezeket a söröket érő negatív kritikákat (például a ratebeeren), nekem – és a velem kóstolóknak – tényleg élményt jelentettek. Persze ez legalább annyira szubjektív dolog mint filmekről vagy zenéről beszélni, ezért nem is érint igazán meg ha az emberek nagy része másként vélekedik. Szerencsére jelen esetben nem vagyok egyedül, ahogy látom, a Dithmarschernek még rajongói klubja is van.

Einbecker Ur-Bock Dunkel Németország – az üveget kézbe véve rögtön propaganda fogad – “a baksör szülőhazájából”. Nálam ez ellentétes hatást keltett, magasabbra helyezte az elvárásaimat. Szerencsére a sörre így sem tudok rosszat mondani, kitűnő, friss és robusztus de mégis simogató íze  hamar levett a lábamról.

5,0 Original Pils Németország – ha egy sör az alkoholtartalmat előtérbe helyezve próbálja eladni magát, ott már nagy baj lehet. És valóban. Jó taktika, ha színvonaltalan tömegsört akarunk a piacra dobni (és valóban, a fesztiválon kb. minden harmadik ember ilyet ivott). Íze is ennek megfelelő, néha inkább zavaróba átcsapó. Ha a részegedés a cél, akkor megfelelő ital, ha az ízére is oda akar figyelni az ember, akkor viszont kellemetlen csalódás éri.

Duckstein Original  Németország  – az előző sörrel szemben itt minden a minőségre volt kihegyezve. Bükkfás érlelés, a sörfőzőmester tökéletes minőséget igazoló aláírása az amúgy gyönyörű palack nyakán, propagandaszöveg. A sör  igazi altbier, mint a korábban kipróbált Diebels. Íze kiegyensúlyozott, kellemes, inkább malátás, enyhe pörkölt és talán csipetnyi füstös jelleggel.

Duckstein Original

Paulaner Hefeweissbier Dunkel Németország – barna búza Paulanert itt még sehol nem láttam, így rögtön a mélyhűtőpultba került ez is. Úgy tűnik, a Paulaner nem tud rossz sört alkotni, barna búzájuk is a tökéletességről alkotott fogalmaimat igyekezett újradefiniálni. Leginkább citrusos aromákat sikerült kiéreznem (a többi barna búzához hasonlóan), és maga az íz annyira meggyőző volt, hogy ez a sör nálam legalább egy szintre került a többi remek barna búzával (Weihenstephaner Dunkel, Franziskaner Dunkel). Remélem itt is találok egy helyet, ahol elérhető áron hozzá lehet jutni.

Dithmarscher Pilsner Németország – ez a változat talán egy kicsit jellegtelenebb volt, mint az előző két Dithmarscher termék (a komló íze se volt olyan áttörő), de a wackeni játszótér padján punnyadva így is kellemes színt vitt a napomba. (Vajon a gyerekek a fesztivál alatt el vannak tiltva a játszótértől?)

Beck’s Gold Németország – kellemes levezető sör volt ez a hazaúton, az alap Beck’s-nél talán egy kicsit jobb ízvilággal, de kiugróan nagy különbséget nem éreztem köztük.

Krombacher Pils Németország – a hazaút másik söre szintén nem rejtett magában nagy meglepetéseket, kellemes, szinte mindig fogyasztható pilzeni. Semmi különös.

A wackenbeli sörökből folytatás következik, mivel az utolsó reggel két vödörnyi, kempingben hagyott, tökéletes állapotú sörkollekciót  (belga, dán, német, stb. sörökkel) sikerült összeszednem. Muhaha.

Reklámok

6 hozzászólás to “Wacken sörös szemmel”

 1. Jó írás, főleg az utolsó két mondat üt :D

  • Köszi! :) De tényleg, körülbelül másfél óra ráfordítással összegyűjtöttünk legalább 30-40 doboz sört, illetve két bontatlan partihordót, egy Warsteinert és egy Paulanert (!!!). Ha tudtam volna hogy ebben ekkora lehetőségek vannak, az előző években is körbejártam volna vasárnap reggel…

 2. Szia!

  Ne haragudj, hogy ehhez a posthoz és így ismeretlenül írok, de szoktam olvasgatni a sörkóstolásokról szóló bejegyzéseket és tetszenek az írások, tesztek.

  Pár hét múlva én is tervezek egy egynapos ausztriai (bécsi) kiruccanást, melynek egyik fő motívuma a különlegesebb sörök felkutatása lenne.

  Ehhez kapcsolódóan kérnék egy kis segítséget. Ha megkérnélek, tudnál nekem mondani pár olyan helyet, ahová érdemes benézni sör-ügyben és lényegében közel van a belvároshoz (Rathaushoz főleg).

  Net által ismerek két boltot, ezek közül a Biererei lenne a szimpatikusabb, lévén ott nagyobb a választék, viszont az rendkívül messze van egy egynapos buszos kirándulás esetén. A másik a Bier Imperium, ahol rengeteg német sör van és talán még könnyebben is megközelíthető, ez viszont kisebb repertoárral büszkélkedhet nemzetközi sörök terén.

  Tudsz esetleg még ezeken kívül helyeket? Érdemes pl. Interspar-típusú boltokba is benézni? Nyilván nagyobb a választék, mint egy magyarországiban. Olyesmik érdekelnének pl, mint a Samischlaus, meg hasonló különlegességek, nem csak osztrákok persze.

  Segítségedet/segítségeteket előre is köszönöm!

  • Szia!

   Először is ne haragudj, hogy csak most válaszolok, az utóbbi két hónapban semmi időm nem volt a blogolásra. Remélem hogy még most is releváns valamennyire a válaszom, esetleg egy következő bécsi kiruccanáshoz.

   A kétbolt közül (Biererei és Bier Imperium) mindenképpen az előbbit választanám, még ha kicsit kijjebb is van. A Bier Imperiumnál noha sok sör van, a sörök nagyon rosszul vannak tartva, sokat a kirakat közelében süt a nap állandóan, és rengeteg lejárt üveggel is találkoztam amikor ott voltam. A Biererei jobbnak tűnik, a forgalmazott sörök is valahogy igényesebben vannak összeválogatva és tartva. Persze ott is érdemes ránézni az üvegekre vásárlás előtt, mert én ott is szívtam egyszer a szavatossággal. (És ugye egy ezer forintos sörnél nem mindegy hogy ki kell-e önteni.),

   Amit még tudok ajánlani az a Julius Meinl a Grabenen, ez abszolút központi helyen van, és itt inkább különlegességeket próbálnak összeválogatni. Itt csak arra kell vigyázni, hogy néha az egzotikusság nem jár együtt a minőséggel, érdemes előre utánanézni az itteni söröknek (persze ezt csak úgy lehet megtenni, ha jártál már ott)

   Emellett persze az Intersparba vagy a Merkurba is megéri benézni, ezeken a helyeken is nagy a választék, és itt is el lehet gyöngyszemeket csípni (pl. a Weihenstephanert). Persze ha nagyobb különlegességre vágysz, akkor inkább egy erre specializálódott boltba érdemes ellátogatni.

   Étteremnek meg ott van a 7Stern szinte a központban, fantasztikus sörök az alap kocsmai árakon, általában remek konyhával egybekötve.

   Remélem sikerült megválaszolnom pár kérdést, és még egyszer ne haragudj, hogy ilyen későn, nem igazán volt lehetőségem az elmúlt két hónapban blogolni.

   Írj ha van még kérdésed!

 3. Életem egyik legszebb ajándéka volt, mikor Prágából hazatérő osztálytársnőim(!!) hoztak nekem Bernardot. Zseniális.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: